Naše maslinovo ulje

Kušaonica maslinova ulja koju u vlastitu domu u Bristu drži obitelj Joška Veže prava je turistička atrakcija osobito za goste zapadne europe. Kako ne bi bila kada je jedina kušaonica na cijelom Makarskom primorju i šire. To dobro znaju hotelijeri južnog dijela Makarskog primorja koji redovito ovdje dovode goste osobito prije sezone i u podsezoni. Zanimljivo u kušaonici se organizira škola maslinarstva.

Supružnici Sonja i Joško Veža u Bristu na atraktivnoj plaži Blatnice u kući djedova, otvorili su prije nekoliko godina prvu kušaonicu maslinova ulja na Makarskom primorju. Tu se prođe prava škola maslinarstva. Vlasnici su obiteljskog poljoprivrednog gospodarstva – OPG Franka. U roditeljskom domu starom tri stotine godina Joško Veža je u konobi otvorio kušaonicu ulja. U toj konobi u šarmantno uređenom prostoru posjetitelji (a kroz sezonu školu prođe i po 150 turista) sami vide gdje se to i u čemu čuva ulje. Kušaju kakvo to ulje proizvodi obitelj Veža o čijoj se kvaliteti pročulo i izvan naših granica. Osim što dolaze individualno, svi hoteli iz Gradca dovode organizirano grupe turista u tu jedinu kušaonicu maslinova ulja na Makarskom primorju i šire. Šteta da i drugi hotelijeri, osobito iz Makarske, nisu prepoznali u tome priliku upotpuniti kvalitetu svoje ponude osobito u pred i podsezoni.

Iako je završio poljoprivrednu školu i radio15 godina kao cvjećar u hotelima u Zagrebu i po povratku isto u hotelima u Gradcu, Joško Veža, vlasnik kušaonice maslinova ulja, okreće se maslinarstvu. I od 2002. kada je dobio prvu plaketu kao najuzorniji maslinar na ovom području bilježi samo uspijehe i 2003., zatim 2004. prvi put kreće sa svojim uljem na natjecanja i osvaja prvu medalju (brončanu), a 2006. već je bio vicešampion za kvalitetu ulja.

Na Međunarodnoj manifestaciji maslina, između osam zemalja, 2010. bio je šampion.

„Ove godine smo šampioni za kategoriju izgleda pakovine (kompletno i kvaliteta ulja i pakovanja), a dobili smo i Povelju ‘Joško Niskota’, što mi je zapravo najznačajnije priznanje jer mi ga daje struka, ističe Joško Veža!

Vlasnik najuzorniji maslinar

Za ovu godinu struka je Joška Vežu proglasila najuzornijim maslinarom ovog područja. Brist ima veliku tradiciju maslinarstva. Još je 1911. Brist imao svoju uljaru.

Supruga Sonja u svemu prati supruga Joška pa je jednako zaslužna za osvojena priznanja i u maslinarstvu. Ovi vrijedni maslinari imaju četvero djece. Najstarija kći po tradiciji nosi ime svoje bake Franke, a tako je nazvana i kuća u kojoj obitelj ima pansion i deset apartmana. I ulje je obitelj Veža nazvala „Franka“.

I Franka i druge kćeri – Marta, Margarita i sin Mihovil se školuju, a roditelji se nadaju kako će jednog dana i oni nastaviti njihovim stopama.

-Kušaonica je ovo prva u Dalmaciji, otvorena 2004. Proizvodimo šest vrsta maslinova ulja. Imamo tri monosortna ulja i tri vrste miješanih ulja. Za prezentaciju obično nudimo ta tri ulja. Ono što je gost ovdje kušao, mora biti i u boci koju kupuje.

Hoteli iz Gradca su to prepoznali i svoju ponudu upotpunili dovodeći goste osobito u pred i podsezoni. Kušaonica je zanimljiva i njima za njihov produžetak sezone. Makarski hoteli nisu to još prepoznali zbog medijske izolacije samog Brista – kaže Joško Veža.

Ulja iz Brista poznata na tržištu izvan Hrvatske

Obitelj Veža ima tri stotine stabala maslina a prošle je jeseni imao dvije tone ulja, odnosno 13 tona maslina. O kvaliteti ulja najbolje govori i podatak kako svake godine kad Hrvatska ulja idu u svijet, hrvatska Gospodarska komora organizira prezentaciju ulja iz Brista ponosno će Veže, čija je kušaonica već otvorena za prve predsezonske posjetitelje.

www.makarsko-primorje.com(c) 2014. Pansion Franka Brist. Sva prava pridržana

Produkcija: CreatorLAB 2014.